Kronik Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Kronik Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Geniz Akıntısı

Geniz akıntısı, normalde her insanda görülen bir durumdur. Burnumuz içerisinde günde yaklaşık 1 litre kadar mukus genizden akarak yutulmaktadır. Normal şartlarda bu durum hissedilmez. Bu jel kıvamlı akıntı, burun içerisindeki mukozayı örterek temizler ve burun ile sinüs boşluklarını buruna giren polenler, tozlar ve yabancı maddelerden arındırır. Ancak geniz akıntısı, özellikle mevsim değişiklikleri, soğuk, kuru ve kirli havalarda, bağışıklık sisteminin zayıf olduğu dönemlerde kronik bir hal alabilir. Bir diğer adı da postnazal akıntı olan geniz akıntısı, her yaşta görülebileceği gibi, özellikle bebeklik ve çocukluk çağlarında daha sık karşımıza çıkar.

Kronik Geniz Akıntısı Sebepleri Nelerdir?

  • Alerji
  • Soğuk algınlığı ve grip
  • Sinüs enfeksiyonları
  • Alerjik rinit
  • Asit reflüsü
  • İlaçlar ve gebelik

Oldukça rahatsız edici olabilen ve yaygın bir sağlık sorunu olan geniz akıntısı, genellikle çok ciddi bir durum değildir ve bazı ev reçeteleriyle bu durumdan kurtulmak mümkündür. Üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle ve grip gibi hastalıklarda, burun içi dokularında mikropların yaptıkları hasar nedeniyle salgı miktarında artış olur; bu salgı koyulaşır ve bazen de kokulu hale gelir. Sinüzit hastaları, sinüslerinden kaynaklanan akıntılar nedeniyle geniz akıntısı hissedebilirler. Bazen bu durum kronikleşir ve sık geçirilen enfeksiyon hastalıkları ile kronik olarak ortaya çıkan yüz ve göz çevresinde ağrı, baş ağrısı, dolgunluk, burun tıkanıklığı ve koku alma bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Kronik sinüzit hastalığında, yani uzun süreli ve sık sık sinüzit atakları geçiren hastalarda geniz akıntıları her zaman iltihaplı olmayabilir. Burnu ve sinüsleri çevreleyen dokunun (mukozanın) reaksiyonu, sinsi ve sürekli yoğun kıvamlı geniz akıntılarına yol açar.

Kronik Geniz Akıntısının Tedavisi

Günlük sıvı tüketimini artırmak, özellikle sıcak bitkisel çaylar tüketmek faydalıdır. Burnunuzu düzenli olarak evde kolayca hazırlanabilecek tuzlu su ile yıkamak ya da eczanelerde satılan sodyum klorür içerikli damlalar kullanmak burnun açılmasını sağlar. Akıntının sebebi sinüzit ise mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna muayene olmak gereklidir. Alerji var ise mutlaka tedavi edilmelidir. Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden uzak durmak fayda sağlar. Nemlendirici krem ile burnu nemlendirmek de kısmen işe yarayacaktır. Kronik geniz akıntısında tedaviye başlamadan önce, tahliller yapmak ve geniz akıntısına sebep olan doğru teşhise ulaşmak önemlidir. Öncelikle tam bir kulak burun boğaz muayenesi ve laboratuvar, röntgen tetkikleri yapılması şarttır. Başarılı bir tedavi ile geniz akıntısı ve boğaz şikayetleri düzeltilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Vareste

12 Temmuz 2024 Cuma

Geniz akıntım uzun süredir devam ediyor ve özellikle mevsim değişikliklerinde daha da artıyor. Bu durum beni oldukça rahatsız ediyor, ne yapmam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Vareste, geniz akıntısı gerçekten rahatsız edici bir durum olabilir. Mevsim değişiklikleriyle artması genellikle alerjik reaksiyonlarla ilişkilidir. İlk olarak, bir alerji testi yaptırarak hangi maddelere karşı hassasiyetin olduğunu öğrenmek faydalı olabilir. Bunun yanında, bol su içmek ve burun spreyleri kullanmak da geniz akıntısını hafifletebilir. Eğer durum devam ederse, bir kulak burun boğaz uzmanına danışmak en doğru adım olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Geniz Akıntısı ve Eti

Geniz Akıntısı ve Eti

Geniz Eti Ameliyatında Anestezi

Geniz Eti Ameliyatında Anestezi

Haber Bülteni

Güncel

Geniz Eti Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çocuklarda Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi