Hamilelikte Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Hamilelikte Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Geniz Akıntısı

Hamilelik döneminde geniz akıntısı, burunda ya da sinüslerde iltihaplanma sonucu salgının boğaza doğru akmasıyla ortaya çıkar. Geniz akıntısı; alerjik nedenlerden, enfeksiyonlardan veya hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Geniz akıntısının diğer bir adı farenjittir. Eğer geniz akıntısı alerjik nedenlerden kaynaklanıyorsa, tedavi buna göre düzenlenmelidir. Bu durumda burun spreyleri kullanılabilir, ancak hamilelerde doktora başvurmadan ilaç kullanmak sakıncalıdır.

Hamilelikte Geniz Akıntısı İçin Öneriler

Hamile kadınların geniz akıntısı ile başa çıkmak için yapabilecekleri en etkili yöntemlerden biri, tuzlu su ile gargara yapmaktır. Ayrıca, tuzlu suyu burundan çekerek burnun akmasını sağlamak da rahatlamaya yardımcı olabilir. Bu yöntem, sinüslerin açılmasına ve daha rahat nefes almaya yardımcı olur. Geniz akıntısına engel olan bazı durumlar vardır:

  • Bulunulan ortamın çok sıcak ya da kuru olması
  • Nem oranının düşük olması
Bu durumlar, burun akıntısının akışkanlığını bozarak kişiye aşırı derecede rahatsızlık verebilir.

Geniz Akıntısının Nedenleri ve Belirtileri

Geniz akıntısının en önemli sebeplerinden biri, üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar genizde yanma, burunda şişlik ve nefes alma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Genellikle bir hafta içinde belirtiler hafifler, ancak daha uzun sürerse sinüzit oluşumu söz konusu olabilir ve bu da geniz akıntısına yol açabilir. Hamile kadınlar, hormonal değişikliklere bağlı olarak burun içi eti şişliği yaşadıkları için geniz akıntısı bu dönemde artabilir. Bu şikayetler hamilelik süresince devam edebilir ve doğumdan sonra 4-5 hafta içinde geçebilir.

Hamilelikte Geniz Akıntısının Tedavisi

Geniz akıntısı için herhangi bir tedavi önerilmez, ancak doktor kontrolünde ilaç kullanılabilir. En etkili yöntemlerden biri, tuzlu su ile burnu yıkamaktır. Eğer geniz akıntısı 12 haftadan daha uzun sürerse ve tedaviye yanıt vermiyorsa, doktora başvurarak sinüzitlerin cerrahi tedavisi yapılmalıdır.

Ekstra Bilgiler

Hamilelikte geniz akıntısının yanı sıra, bağışıklık sistemi de zayıflayabilir. Bu nedenle, genel sağlığı korumak için dengeli beslenme, yeterli uyku ve bol sıvı tüketimi önemlidir. Ayrıca, sigara dumanı gibi tahriş edici maddelerden kaçınılmalıdır. Hamilelik döneminde herhangi bir sağlık sorunu yaşandığında doktora danışmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Geniz Eti Küçültme Tedavisi

Geniz Eti Küçültme Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı Boğaz Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı Boğaz Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Kanseri Belirtileri ve Tedavisi