Geniz Eti Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Geniz Eti Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Büyümesi

Geniz eti, erken çocukluk döneminde en etkin olarak çalışan bir dokudur ve özellikle girintili çıkıntılı yapıya sahiptir. Bu yapısı sayesinde geniş bir alan kaplar ve dar alanlarda bile mikroplara karşı güçlü bir savunma sağlar. Geniz eti, mikroplara karşı etkili olmasını "lenfosit" adı verilen hücreler ve salgıladığı SLGA kimyasalları sayesinde başarır. Erken yaşlarda, özellikle çocukluk döneminde geniz etinde aşırı büyümeler görülebilir. Geniz eti büyümesi genetik faktörlere bağlı olabileceği gibi, sık geçirilen hastalıklar veya çocuğun bulunduğu ortamdan kaynaklanarak da meydana gelebilir.

Geniz eti büyümesi genellikle kreş ortamında bulunan çocuklarda daha sık görülür. Böyle bir sorun yaşayan çocuk, kreş ortamından alınarak evde yaşamına devam ettirilirse geniz eti büyüme problemi büyük ölçüde azaltılabilir veya tamamen önlenebilir. Ancak her zaman geniz eti büyümesinin neden kaynaklandığı kesin olarak söylenemez. Bazı durumlarda çocuğun kreşten alınamaması, eğitim yaşantısının sürekliliği, aile bireylerinin kreş ortamından başka bir çözüm bulamaması gibi nedenlerle geniz eti büyümesi önlenemez.

Geniz Etinin Belirtileri Nelerdir?

Geniz etinin büyümesi durumunda çocuklarda ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

  • Horlama
  • Ağzı açık bir şekilde uyuma
  • Uyurken ağızdan su gelmesi
  • Yüz ve diş gelişiminde bozukluk
  • Tek veya her iki kulakta işitme kaybı
  • Sinüzit hastalığı
  • "Adenoid face" (Geniz eti yüzü) adı verilen tipik görünüm

Geniz etinin büyümesi nedeniyle çocukların oksijen kaybı yaşaması, yeteneklerinde ve zihinsel enerjilerinde azalmaya yol açabilir. Dikkat dağınıklığı, işitme kayıpları ve rahat nefes alamama durumları da hiperaktiviteye neden olabilir. Geniz etinin büyümesi, çocuğun sürekli olarak ağzının açık kalmasına ve üst dudağın yukarıya çekilmiş gibi görünmesine neden olur.

Geniz Eti Neden Büyür?

Geniz eti büyümesi, çocuğun sık sık üst solunum yolu enfeksiyonları geçirmesi, sürekli nezle hali, bademciklerin sürekli hastalanması veya alerjik bir bünye sahip olması nedeniyle gerçekleşir. Geniz eti, lenfoid hücreler ve bademciklerden oluşur ve lenfosit üretiminde büyük rol oynar. Yeni doğmuş bir bebeğe annesinden geçen immün globulinler nedeniyle geniz eti küçük durumdadır. Ancak çocuk 4-5 yaşına geldiğinde geçirilen enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak büyüme gösterebilir. İleri yaşlarda geniz etinde küçülme meydana gelebilir. 11 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde ise nadiren geniz eti büyümesi görülür.

Geniz Eti Büyümesi Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Geniz eti büyümesinin tanısı çoğunlukla endoskopi ve röntgen filmi ile konur. Eğer geniz eti iltihaplı ise röntgen filmi çekildiğinde geniz eti daha büyük görünebilir ve tanı için yanıltıcı olabilir. Öncelikle ilaç tedavisi ile iltihabın giderilmesi gerekmektedir. Geniz bölgesinde meydana gelen iltihap gözle görülmesi zor olduğundan boğaz kültürü alınarak iltihabın tespit edilmesi zor olabilir, bu da tedavinin eksik kalmasına neden olabilir. Genellikle ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ameliyata başvurulmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Geniz Eti Ameliyatı ve Sonrası

Geniz Eti Ameliyatı ve Sonrası

Haber Bülteni