Yetişkinlerde Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Yetişkinlerde Geniz Eti Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde geniz eti, çocukluk dönemine kıyasla oldukça nadir görülür. Çocukluk döneminde, özellikle 4-11 yaşları arasında aktif olarak görev yapan geniz eti, bu yaşlardan sonra genellikle küçülür ve yetişkinlikte etkisini kaybeder. Ancak, alerjik yapısı bulunan kişilerde, sık enfeksiyon geçirenlerde ve çocukluk döneminde geniz eti tam olarak küçülmemiş olan bireylerde, yetişkinlik döneminde de geniz etinde anormal büyüme gözlenebilir.

Geniz eti, dışarıdan görünmeyen, yutak kanalında geniz denen yerde, boğaz bölgesinde küçük dilin arkasında yer alan, üzüm salkımını andıran, çocuklukta aktif olarak işlev gören lenfoepitelyal bir dokudur. Geniz bölgesi, burun kanallarının arka deliklerinin açıldığı, nazofarenks adı verilen üst yutak bölgesidir. Görevi, solunumla burundan giren virüsleri ve bakterileri yakalamak ve antikor üretimini sağlamaktır. Geniz eti bu bölgede tam orta hatta yerleşmiş, yarım kiraz gibi üst yutağın arka üst duvarından sarkar. Dokunun her iki tarafında östaki borusu adı verilen kulak-geniz kanallarının ağzı bulunur. Geniz eti, tıpta adenoid, tonsilla farengea veya farengeal tonsil gibi isimlerle de tanımlanır.

Yetişkinlerde Geniz Eti Problemleri

Geniz eti hastalıkları genel olarak geniz etinin büyümesi ve iltihaplanması olarak değerlendirilir. Hastalıklarla mücadele sırasında geniz etinin kendisi de büyüme gösterebilir veya iltihaplanabilir. Geniz etinin iltihaplanması adenoidit, büyümesi ise adenoid hipertrofisi olarak tanımlanır. Bu durum daha çok bağışıklık sistemi aktif çocuklarda görülse de bazen yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.

Geniz etinin büyümesi veya iltihaplanması durumunda, cerrahi müdahale gerekebilir. Büyüyen geniz eti, üst solunum yolunun tıkanmasına veya daralmasına yol açarak, östaki borusunun işlevini engelleyebilir. Bu durum, kişinin burundan nefes almasını zorlaştırabilir ve salgıların artmasına neden olabilir. Geniz eti ameliyatla alınsa bile, vücutta onun işlevini yerine getirebilecek başka dokular bulunmaktadır.

Yetişkinlerde Geniz Eti Tedavisi

Sorun yaratan geniz eti, ameliyatla kısmen veya tamamen alınabilir. Adenoidektomi adı verilen geniz eti ameliyatı, tek başına yapılabileceği gibi, bademciklerin de birlikte alınmasıyla uygulanabilir. Uygulanan ameliyat, klasik adenoid küreti yöntemiyle yapılabileceği gibi, radyofrekans, diatermi, koblator ve mikrodebrider gibi yöntemlerle de gerçekleştirilebilir. Ameliyatın ardından hastaların taburcu edilmesi, durumlarına göre 4-5 gün veya bir sonraki gün olabilir. Boğaz anatomisinin bozulmaması için ameliyatlar genellikle dikişsiz, yani ağız içinden yapılır. Bu nedenle hangi teknik uygulanırsa uygulansın, yaralar sekonder yara iyileşmesiyle, yani kendi kendine iyileşme gösterir. Boğaz bölgesindeki açık yaralar, vücuttaki diğer alanlardan farklı olarak, fibrin gibi maddelerden oluşan beyaz bir tabakayla kaplanarak iyileşir.

Yetişkinlerde geniz eti ameliyatının çocuklara göre daha ağır bir iyileşme süreci bulunmaktadır. Tek başına uygulanan geniz eti ameliyatında ağrı ve yan etkiler sınırlı olur. Ağrılar analjeziklerle kontrol altına alınır. Birkaç gün süreyle sıvı gıdalarla, daha sonra yumuşak gıdalarla beslenirler. Bu süreçte vücudun susuz kalmaması ve bölgede oluşan kabuklanmanın sert gıdalarla kanamalara yol açmaması için beslenmeye dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Geniz Eti Tedavi Yöntemleri

Geniz Eti Tedavi Yöntemleri

Haber Bülteni