Geniz Akıntısı Mide Bulantısı
23 Temmuz 2024

Geniz Akıntısı Mide Bulantısı

Geniz Akıntısı ve Mide Bulantısı

Geniz akıntısı, boğazda meydana gelen bir durum olduğu için kişiye oldukça zor anlar yaşatabilir. Ağız içi ve boğazı olumsuz yönde etkileyen geniz akıntısı, pek çok probleme yol açabileceği gibi mide bulantısına da neden olabilir. Bulantı ile beraber, boğazda bir şey takılmış hissi, boğazı sürekli temizleme ihtiyacı, boğazda gıcık, balgam, burun tıkanıklığı, ağız kokusu ve öksürük gibi şikayetlere de yol açabilir. Geniz akıntısı, alerjenler, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar, mevsim değişiklikleri gibi pek çok nedenden dolayı oluşabilir. Burun ve sinüslerin solunum yollarını nemlendirmek amacıyla salgıladığı mukusun koyu, yapışkan ve normalden fazla salgılanarak genizden çıkarak boğaza ulaşması sonucu ortaya çıkan durum geniz akıntısı olarak tanımlanır. Boğaza kadar giden geniz akıntısı kişide doğrudan mide bulantısına neden olabilir.

Geniz Akıntısının Nedenleri ve Belirtileri

Grip, nezle gibi üst solunum yoluna bağlı gerçekleşen hastalıklarda geniz akıntısına sık rastlanır. Bu tür hastalıklarda burunda biriken mikroplar sızıntıya yol açarak salgı oranını yoğunlaştırır. Katı kıvamda olan bu salgının kokusu da oldukça kötüdür. Sinüzit hastalığında da geniz akıntısına çok sık rastlanır ve sinüzit nedeniyle oluşan geniz akıntısında da ciddi anlamda mide bulantısı yaşanabilir. Bu durum kronik bir hal alarak hem hastalık hem geniz akıntısı hem de mide bulantısı devamlılığını koruyabilir. Mide bulantısı ile baş ağrısı, yüz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, koku almada güçlük gibi şikayetler de oluşabilir.

Geniz Akıntısı ve Mide Bulantısını Hafifletme Yöntemleri

Geniz akıntısını ve dolayısıyla yaşanan mide bulantısını hafifletmek için bazı yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler:

  • Burun içini nemlendirmek amacıyla nemlendirici kremler kullanılabilir.
  • Geniz akıntısı ve mide bulantısı alerjik bir hastalık nedeniyle oluşmuşsa mutlaka tedavi edilmelidir.
  • Sinüzit nedeniyle oluşan geniz akıntılarında bir doktora başvurularak sinüzit tedavi edilmesi gerekir.
  • Geniz akıntısını geçirmek için bol su tüketilmelidir. Ayrıca geniz akıntısına iyi gelen bitki çaylarından yardım alınabilir.
  • Burun içini tuzlu su ile temizlemek geniz akıntısına karşı alınabilecek önlemler arasındadır. Tuzlu su evde hazırlanabileceği gibi eczanelerden de temin edilebilir.

Evde alınan önlemlere rağmen geniz akıntısı ve mide bulantısına bir çözüm getirilememişse doktora başvurulmalıdır. Doktor, şikayetleri değerlendirerek gerekli testleri yaparak doğru tanıyı koyabilir ve tanıya yönelik uygun tedavi başlatabilir. Geniz akıntısı şikayetinde kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme tetkikleri ile tanı koyulabilir. Uygun tedavi ile hem geniz akıntısı hem de yaşanan mide bulantısı ortadan kalkabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni